Hoe schrijf ik me in?

Via de website van het Centraal Inschrijvingsregister (=CIR) kan je je online inschrijven als kandidaat-huurder voor het huren van een sociale woning bij WoonST. 

Opgelet! Het CIR werkt enkel via de computer en niet via jouw GSM of tablet. 

 

Hoe log ik me in op het CIR? 

Surf eerst naar https://www.vlaanderen.be/sociaalhuren. Om je in te loggen op het CIR heb je ITSME nodig. ITSME is een super eenvoudige en veilige applicatie waarmee je je kan inloggen op websites van de overheid. Je kan ITSME installeren op jouw smartphone met je elektronische identiteitskaart of met je bankkaart.

Ben je digitaal niet zo sterk? Je kent vast wel iemand die je uit de nood kan helpen. Denk maar aan jouw (klein)kinderen, een vriend(in) of jouw buur. Lukt het nog niet? Neem dan contact op met een Digipunt in jouw buurt. 

 

Wil je ITSME liever niet installeren? Dan kan je ook inloggen met jouw elektronische identiteitskaart (=eID). Hiervoor heb je volgende zaken nodig:

 • Elektronische Identiteitskaart
 • Jouw pincode van jouw eID
 • Kaartlezer voor jouw eID

 

Hoe schrijf ik me in op het CIR? 

Wanneer je je voor de eerste keer aanmeldt op het CIR moet je acht schermen doorlopen. In onderstaande video's leggen we stap voor stap uit welke actie je moet ondernemen bij welk scherm.

1 - Persoonsgegevens

Het CIR vult automatisch jouw basis persoonsgegevens en die van jouw gezin in. Hiernaast moet je zelf ook enkele persoonsgegevens (bijvoorbeeld jouw telefoonnummer) toevoegen. 

 

2 - Inkomensgegevens

Het CIR bevraagt automatisch jouw inkomen en kijkt steeds naar het meest recente aanslagbiljet van FOD Financiën. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is er een bepaalde inkomensgrens. Het CIR berekent automatisch of je voldoet aan deze grens.

Hiernaast voert WoonST steeds een controle uit.

 

3 – Middelentoets 

Naast het gezinsinkomen zal jouw vermogen als kandidaat-huurder gecontroleerd worden (=middelentoets). Het gaat hier om het saldo op jouw spaar-, betaal-, termijn- en effectenrekeningen. Deze mogen een bepaalde grens niet overschrijden. Bij inschrijving in het CIR leg je een verklaring op eer af dat het bedrag op jouw rekening(en) onder de grens ligt. 

 

4 - Eigendomgegevens

Het CIR controleert eigendommen in het binnenland via een koppeling met het kadaster. Verder verklaar je hier ook dat je geen eigendommen in het buitenland bezit.

 

5 - Woningvoorkeur

Bij woningvoorkeur kan je:

 • Aanduiden hoeveel huur en huurlasten je maandelijks maximaal wil betalen. 
 • Hoeveel slaapkamers je wenst (opgelet: het maximum aantal slaapkamers is gelijk aan het aantal ingeschreven personen).
 • In welke soort woning je graag wil wonen (kamer, studio, appartement of een huis).

WoonST voorziet hiernaast ook enkele specifieke woningvoorkeuren:

 • Moet er een lift aanwezig zijn in het gebouw?
 • Zijn traptreden in het gebouw/woning een probleem?
 • Heb je een terras nodig?

 

Belangrijk! Om de wachttijd voor een sociale huurwoning te beperken, raden we aan om een ruime woningkeuze te maken. Hoe specifieker jouw voorkeur, hoe langer je moet wachten op een woning. 

 

6 - Regiovoorkeur

Het CIR vult automatisch de regio in waar je nu woont. Hiernaast kan je ook andere regio’s toevoegen. Zo is het goed om ook regio’s aan te duiden waar je vroeger hebt gewoond, want in die regio’s heb je misschien ook nog een lokale binding

Schrijf je uiteraard alleen in voor regio’s waar je ook effectief wil wonen. 

Hiernaast moet je ook aanduiden wie jouw primaire verhuurder is. Hiervoor neem je het best de woonorganisatie van de locatie waar je nu woont. Woon je in Sint-Niklaas of Temse? Dan duid je WoonST aan.

Belangrijk! Als je je niet inschrijft voor de regio waar je nu gedomicilieerd staat, kom je niet in aanmerking voor de Vlaamse Huurpremie. 

 

7 – Inschrijfhulp 

Kreeg je hulp bij de online inschrijving? We leggen in deze video uit waar de kandidaat kan aanduiden dat hij meldingen over het dossier wil laten toekomen bij de helpende persoon of organisatie.

 

8 – overzicht pagina dossiergegevens

In onderstaande video tonen we de overzichtspagina met dossiergegevens die de kandidaat-huurder krijgt als hij alle vorige schermen doorliep. 

 

Wanneer ben ik officieel ingeschreven?

Na het indienen van jouw dossier krijg je één van volgende statussen:

 • In onderzoek: de woonmaatschappij onderzoekt momenteel jouw dossier en neemt contact met je op. 
 • Bevestiging nodig: een gezinslid moet het dossier nog bevestigen via het CIR. 
 • Ingeschreven: je bent officieel ingeschreven als kandidaat-huurder. Je staat nu op de wachtlijst

 

 

Opgelet! Wijzigt jouw gezinssituatie of jouw regiovoorkeur gedurende de periode dat je ingeschreven staat als kandidaat-huurder op de wachtlijst? Dan ben je zelf verantwoordelijk om jouw dossier aan te passen in het CIR (=centraal inschrijvingsregister). 

Contact

Dienst inschrijvingen

inschrijvingen@woonst.be
03-318.18.08
FAQ